NASI LEMAK
Nasi Lemak ialah makanan tradisional melayu yang sungguh terkenal.
Santapan ini biasanya dihidangkan untuk sarapan atau makan pagi. Siapa yang
tidak pernah makan Nasi Lemak? Pada zaman dahulu, Nasi Lemak dihidangkan di atas daun pisang. Kini,
orang ramai sudah tidak mengikut budaya itu lagi. Nasi Lemak biasanya dihidangkan dengan ikan goreng, ikan bilis, telur,
timun dan sambal. Dalam era ini, Nasi Lemak dihidangkan dengan ayam goreng, otak-otak,
udang, sambal sotong dan bermacam-macam lagi. Nasi Lemak masih disantap hingga ke hari kini.
RENDANG
Rendang adalah salah satu makanan yang amat diminati oleh orang ramai. Ia
boleh dimakan dengan nasi, longtong, ataupun roti. Rendang biasanya dihidangkan
di majilis perkahwinan atau majlis besar-besaran dan juga hari raya. Ada berbagai-bagai rendang - rendang daging, rendang ayam, rendang daging
lembu. Hidangan ini adalah daripada kaum India akan tetapi, bangsa Melayu juga
mempelajari bagaimana rendang dimasak. Ia sangat sukar dimasak. Walau bagaimanapun, ia sangat lazat.
PULUT
Jika lihat gambar yang tertera di bawah, ia merupakan makanan tradisional
yang paling popular di kalangan kaum Cina. Pulut ini enak dimakan bersama sos atau pun sambal tetapi ada sesetengah
orang yang suka memakanya begitu sahaja. Pulut ini juga boleh dimasak secara bersup. Pada zaman dahulu, pulut ini amat popular tetapi kini ia tidak sebegitu
diminati oleh orang muda. Pulut ini selalu dimakan kerana ianya dikatakan
berkhasiat dan kulit pulut ini boleh membuat raut wajah kelihatan lebih
berseri.
MEE SUP
Bukan sahaja pulut yang amat diminati oleh masyarakat Cina. Mereka juga amat suka memakan makanan yang bermi and bersup. Seperti Mi Sup dan bebagai-bagai lagi. Cara mereka untuk makan adalah menggunakkan chopsticks. Manakala kaum melayu mereka sering menggunakkan tangan kanan untuk makan kerana
itulah adalah adat kami. Bermacam-macam bahan-bahan boleh dimasukkan ke dalam Mi Sup ini untuk membuatnya lebih lazat. Kaum india dan melayu yang lebih menggemarkan rasa pedas mengikut selera. Mereka meletak sayur-sayuran dan bebola ikan ataupun ketam panjang. Sungguh enak kan?
ROTI PRATA/ROTI CANAI
Enak sungguh Roti Prata ini sehingga saya rasa seperti hendak pergi ke
Kedai Mamak. Roti Prata juga selalunya dipanggil Roti Canai di Malaysia. Di
Singapura, roti ini boleh didapati di kedai India sahaja. Di Malaysia pula,
roti ini boleh didapati bukan sahaja di kedai Mamak, malahan di kedai Melayu. Roti
Prata boleh dimakan dengan kari, dalcha atau sambal. Tetapi selalunya, orang
ramai makan Roti Prata ini dengan kari atau dalcha. Roti Prata ini mempunyai
berbagai kualiti - mengikut cara membuatnya.
TANDOORI CHAPPATI
Tandoori Chappati. Mmm, lazatnya! Ini juga adalah salah satu daripada
makanan tradisi kaum India. Mereka amat sukai makanan seperti roti dan bahan
yang kaya dalam karbohidrat. Namun mengikut pantang larang mereka, tidak boleh
makan daging lembu. Mereka suka menguyah daun sirih kerana ia kaya dengan bahan
herba yang boleh mengubati penyakit dan sihatkan badan. Itulah sebabnya jarang
kaum india menghadapi masalah kulit.
tambah jenis makanan lagi mengikut kaum..=)
ReplyDelete